De blog over reclame uitingen

« Terug Start

Buitenreclame: veel bekijks, wel aan regels verbonden.

Gepost op

Buitenreclame.

Buitenreclame is van oudsher een middel om grote groepen mensen te bereiken. Vroeger werd er vooral gebruik gemaakt van belettering op winkelruiten, uithang- of reclameborden. Hedendaags pakken we groter uit, zoals met billboards langs de snelweg. Hieronder leest u diverse mogelijkheden om d.m.v. buitenreclame veel mensen te bereiken.

Abri's en het O.V.

Alleen al het bus-, tram- of wachthokje (abri) is een ideale plek om reclame te maken. De boodschap staat 24/7 in de spotlights en een abri krijgt dagelijks zoveel bekijks van mensen die er wachten en passeren, dat altijd een gedeelte van de beoogde doelgroep bereikt zal worden. Vervolgens is ook het openbaar vervoer zelf een veelgebruikt reclamemiddel; trams en bussen zijn regelmatig beplakt met reclame.

Gevel-, lichtmast- en driehoeksbordreclame.

Denk bij gevelreclame aan uithangborden aan de gevels van winkels, bedrijven of woningen. Dit kan zowel verlichte (d.m.v. lichtbakken) als onverlichte reclame zijn, soms betreft dit ook de ramen. Reclame bevestigd aan lichtmasten is een ideale manier om uw boodschap dag en nacht zichtbaar te laten zijn. Een andere optie zijn de zogenaamde driehoeksborden (ook wel sandwichborden), deze zijn bevestigd aan lantaarnpalen. 

Overige opties.

De opties voor buitenreclame zijn talrijk, denk ook aan het projecteren van teksten op gebouwen of klokken. En natuurlijk is er het simpelweg plakken van affiches langs de weg (let wel: 'wildplakken' is illegaal.) Steeds meer wordt ook gebruik gemaakt van interactie, bijv. een groep jonge mensen dat een nieuw, hip tijdschrift probeert te promoten op een station (naast of voor de poster die bij het spoor hangt van het desbetreffende merk.) Ook flyeren op straat behoort feitelijk tot het maken van buitenreclame. 

Let op!

Uiteraard zijn er (strenge) regels verbonden aan het participeren in buitenreclame. Zo niet, dan zou een ieder zijn voor- en achtertuin inclusief ramen volledig vol kunnen plakken met de meest schreeuwerige reclame-uitingen. Per gemeente kunnen de regels erg verschillen. Voor het plakken van reclame op ramen is soms bijvoorbeeld al een vergunning nodig. Bedenk ook dat reclame d.m.v. lichtbakken e.d. niet zomaar kan zonder de regels te kennen, omdat het licht hinder kan veroorzaken bij omwonenden. Je auto ergens specifiek parkeren, puur om de bestickerde reclame op te laten vallen, is ook iets wat niet mag. Als je daarentegen daadwerkelijk rijdt in een auto met reclame erop mag het wel, omdat het hoofddoel dan niet is om de reclame op te laten vallen. Informeert u daarom ten alle tijden bij de gemeente wat de regels zijn m.b.t. buitenreclame en lees al zeker de Algemene Plaatselijke Verordeningen (APV) van uw gemeente.

Voor meer informatie spreek met Scholten Reclame.


Delen